تاریخچه قبرس شمالی
این جزیره زیبا و چشمگیر در محل تلاقی سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا قرار گرفته است با تاریخچه ای غنی از دوران یونان باستان، ضمنا در دوره های مختلف تاریخی جزیره قبرس بخشی از امپراطوری های رومی و بیزانس، پایگاه مرزی صلیبیون و فراک ها ( یکی از قبایل متعدد کنفدراسیون غربی ژرمن )، مستعمره ونیز و امپراطوری عثمانی و امپراطوری بریتانیا بوده است؛ همچنین قبرس به عنوان مستعمره بریتانیا با دو جامعه جدا از هم در کنار هم در جزیره زندگی میکرده اند وارد قرن بیستم هجری قمری شد و در نیمه ابتدایی این قرن مردمان و ساکنان قبرس تلاش های خود برای جدایی و دستیابی به استقلال را بنا نهادند.
در نتیجه این تلاشها قبرس در سال 1959 میلادی به عنوان کشوری مستقل استقلال خود را به دست آورد و توسط هر دو گروه از ساکنین اداره میشد؛ در سال 1960 اسقف ماکاریوس سوم به عنوان رئیس جمهوری قبرس و دکتر کوچک از ساکنین ترک جزیره به سمت معاون رئیس جمهور برگزیده شدند و کشور های ترکیه ، یونان و بریتانیا تعهد ضمانت اصل استقلال کشور و حق حاکمیت برابر برای قبرسی های ترک و یونانی را برعهده گرفتند و همچنین 30 تا 40 درصد سهمیه در دولت، ارتش و نیروهای پلیس برای ترک های قبرسی معین گردید.
با این حال بعد از کسب استقلال کامل ایده انوسیس ( الحاق به یونان ) در جامعه یونانی محبوب شد و روز به روز گسترش یافت که از سوی دیگر با مخالفت شدید قبرسی های ترک مواجه گردیده و در نتیجه ادامه این برخورد ها و رویارویی ها بارها حق وتوی ریاست جمهوری و همچنین مبانی تقسیم برابر قدرت نادیده گرفته شد؛ در سال 1974 با تلاشهای سازمان چریکی یونانیان ملی گرای قبرس رئیس جمهور وقت ، ماکاریوس سوم با یکی از طرفداران ایده انوسیس به نام نیکوس سمپسون جایگزین شده و از آنجا که اکنون حکومت در دست یونانیان ملی گرا قرار داشت سطح خشونت ها به شدت هرچه تمام افزایش یافت و خطراتی جدی را متوجه اقلیت ساکنان ترک جزیره رقم زد.
کشور ترکیه به عنوان یکی از ضمانت کنندگان تعهد برابری برای هر دو جامعه، سربازان و نیروهای نظامی خود را برای مداخله، توقف خشونت ها و تامین امنیت اقلیت ترک به این جزیره اعزام نمود؛ در نتیجه این برخوردها ترک های قبرس مجبور به ترک محل های اشغال شده شدند و به نواحی شمالی جزیره عظیمت کردند؛ به همین از قسمتهای شمالی به بخش های جنوبی جزیره منتقل شده و جزیره به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شد و در سال 1983 پس از تلاش های متعدد ولی نا موفق برای اتحاد دوباره این دو بخش ، دولت جمهوری ترک قبرس شمالی در همین سال تشکیل گردید.
درباره قبرس
قبرس (به یونانیΚύπρο ) با نام رسمی جمهوری قبرس (به یونانیΚυπριακή Δημοκρατία ) کشوری جزیرهای است، در شرق دریای مدیترانه که پایتخت آن نیکوزیا است. قسمتی از شمال این جزیره قبرس شمالی)بخش ترکنشین) دارای ساکنان مسلمان و ترکزبان قبرسی می باشد و بخش جنوبی (اروپایی) این جزیره عموماً قبرسی) یونانینشین (هستند. در قبرس هردو زبان یونانی و زبان ترکی زبانهای رسمی هستند. یونانیها مسیحی ارتودوکس و ترکهای قبرس مسلمان هستند.
ویزای قبرس شمالی و مسیرهای ورود به این کشور
ایرانی ها و کلا همه کشورها میتونند بدون ویزا به قبرس شمالی سفر کنند. منتها پرواز ها و کشتی ها به قبرس شمالی فقط از ترکیه هست و اگر از این طریق وارد قبرس شمالی بشید با اون پاسپورت هیچ جوره نمیشه وارد قبرس جنوبی شد. ولی اگر از مرز هوایی یا دریایی وارد قبرس جنوبی بشید، بدون هیچ مشکلی میشه از مرزی که بین قبرس شمالی و جنوبی هست بینشون تردد کرد. هنگام تردد بین قبرس شمالی و جنوبی فقط پاسپورت ها کنترل میشه و هیچ مهر ورود و خروجی داخل پاسپورت زده نمیشه.
موقعیت و جمعیت قبرس شمالی
وسعت جزیره قبرس 9125 کیلومتر مربع است و در شمال شرقی دریای مدیترانه قرار دارد و این کشور در 380 کیلومتری شمال مصر ، 105 کیلومتری غرب سوریه و 75 کیلومتری جنوب ترکیه قرار گرفته است با کشور یونان 800 کیلومتر فاصله دارد؛ مطابق با آخرین سرشماری سال 2011 میلادی ، جمعیت این کشور ۲۹۴٬۹۰۶ نفر شمارش شده است.
مذهب و زبان مردم قبرس شمالی
آیین بیشتر مردم جمهوری ترک قبرس شمالی اسلام (مذهب سنی ) می باشد و اندکی از مسیحیان ارتودوکس و مسیحیان پیرو کلیسای مارونی نیز در قبرس شمالی زندگی می کنند و مردم جمهوری ترک قبرس شمالی را ترک ها، هم ریشه ترک های استانبولی تشکیل می دهند که به زبان ترکی قبرسی از لهجه های زبان ترکی استانبولی صحبت می کنند.
آب و هوای قبرس شمالی
آب و هوای قبرس شمالی بسیار قابل توجه گردشگران است، زیرا دارای آب و هوای معتدل و مدیترانه ای است که در تمام فصول سال میتواند مکان خوبی برای گذراندن تعطیلات برای گردشگران باشد؛ قبرس شمالی دارای تابستان های گرم و خشک و طولانی است که از اواسط ماه می تا اواسط اکتبر ( تقریبا از اواخر اردیبهشت تا اواخر مهر ) به طول می انجامد.
همچنین زمستان در قبرس شمالی کوتاه، ملایم و گاهی نیز با بارندگی همراه می باشد و مدت آن نیز از دسامبر تا فوریه است و فصل های تابستان و زمستان توسط فصل های کوتاه پاییز و بهار از هم جدا شده ومتوسط تعداد روزهای آفتابی در این جزیره زیبا 330 روز در سال است.
زبان مردم قبرس شمالی
زبان اصلی در قبرس شمالی ترکی است. اکثر مردم این کشور به زبان انگلیسی تسلط دارند و کارکنان خدماتی در فروشگاه ها ، رستوران ها و هتل ها به خوبی انگلیسی صحبت می کنند. علائم جاده ، علائم راهنمایی و اطلاعیه ها به طور کلی به دو زبان ترکی و انگلیسی و گاه به زبان یونانی نیز نوشته می شوند.
واحد پول قبرس شمالی
واحد پول رسمی در قبرس شمالی لیر ترکیه است ، هرچند یورو ، دلار آمریکا و استرلینگ پوند انگلیس نیز به طور گسترده پذیرفته شده است.
نیکوزیا (لفکوشا)
پايتخت و بزرگترين شهر قبرس شمالي مي باشد و ساختمان هاي اداري و دولتي ، دفاتر و نمايندگي هاي كشور هاي خارجي و همچنين مقر سازمان ملل در اين شهر واقع گرديده است. شهر نيكوزيا ، تنها پايتخت دو تكه شده در دنيا مي باشد كه نيمي از آن در اختيار قبرس ترك و نيم ديگر آن در اختيار قبرس يوناني مي باشد و طبق توافقات بين دوكشور عبور و مرور شهروندان بدون نياز به مجوز و تنها با كارت شناسايي صورت مي پذيرد.
بسیاری از شرکتهای خارجی، کالجهای آمریکایی،دانشگاه قبرس و مرکز اقتصادی و تجاری کشور در آن جمع شدهاند.
نیکوزیا بعد از بحرانهای سیاسی سال ١٩٧٤ در این کشور، به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شد: نیکوزیای شمالی مربوط به کشور ترکیه است و به لفکوشا معروف است و نیکوزیای جنوبی، که لفکوزیا نامیده میشود، پایتخت رسمی کشور قبرس به حساب میآید.
فاماگوستا (ماگوسا)
در شمال شرقی قبرس قرار دارد. این شهر معروف مدیترانه ای دارای تاریخ غنی و فراوانی است . زیباترین کلیساها و ساختمانهای قدیمی با معماری مدرن را مي توان در فاماگوستا دید.
فاماگوستا یکی از بهترین شهرهای قبرس شمالی برای زندگي میباشد و زيبايي آن توجه همه را به خود جلب مي نمايد.
فاماگوستا همچنین دارای ساحلهای زیبا با شنهای طلایی می باشد که در شمال قبرس مشاهده می شود که خیلی کم یاب است. شما با شن های طلایی در تعطیلات در شهر زیبای فاماگوستا لحظات فراموش نشدنی خواهید گذرانید. کلیساهای زیادی در قبرس وجود دارد که تاریخ کلیساها مربوط به زمان قرن سوم میلادی میباشند . شهر فاماگوستا منزلگاه مناظر و مکان هایی مثل خرابه های شهر سالامیس – خانقاه سنت برناپاس – مسجد لالا مصطفی پاشا – کلیسای جامع سنت نیکولاس و برج اوتلو می باشد.
گيرنه
گیرنه “جواهر قبرس” نامیده می شوند. این شهر که در قبرس شمالی واقع شده و در ۶۴ کیلومتری از کشور ترکیه قرار دارد.
گیرنه، یکی از زیباترین شهرهای قبرس شمالی می باشدکه مناظر زيباي توامان كوه و درياي آن بسيار مورد توجه بوده و در كنار جاذبههای طبيعی داراي مكان هاي تاريخي و فرهنگي ديدني اي نيز مي باشد.
بندر گیرنه شهری زیبا، توریستی و کوچک است ، خانه های این شهر اغلب ویلایی هستند و ساختمان بلند به ندرت در آن بچشم میخورد. گیرنه یا کایرنیا مهم ترین شهر سواحل شمالی قبرس به شمار میرود . بندر قدیمی شهر و قلعه شهر از محبوبترین و معروفترین مناطق گردشگری شهر گیرنه به شمار میروند . وجود جاذبههای تاریخی در کنار دیدنیهای طبیعی و فرهنگی، شهر گیرنه را به یکی از مقاصد اصلی توجه جهت زندگي و گردشگري تبدیل کرده است.
انواع سند ملکی در قبرس شمالی
قبل از بررسی انواع سند ملکی قبرس شمالی، لازم به دانستن مقدمه ای کوتاه از تاریخ مناقشه بین قبرس شمالی و جنوبی است. بعد از پایان جنگ داخلی قبرس در حدود ۴۰ سال پیش، یک دیوار مرزی بین دو قسمت شمالی و جنوبی کشیده شد. قسمت شمالی به جمهوری ترک نشین قبرس شمالی و قسمت جنوبی به یونانی نشین قبرس تغییر نام دادند. در این میان، املاک عده ای از مردم در یک سمت نوار مرزی و خودشان در سمت دیگر ساکن بودند. فرض کنید شخصی ملکی در محدوده قبرس شمال داشته و خود اهل قبرس جنوب است یا بالعکس. لذا اسناد ملکی متفاوتی پس از مذاکرات صلح بوجود آمد.
اسناد ملکی در قبرس شمالی به سه دسته تقسیم می شوند :
- سند ملکی قبرس از نوع ترکیش (Turkish Title)
- سند ملکی قبرس از نوع معاوضه ای(Exchange)
- سند ملکی معلق
سند ملکی قبرس از نوع ترکیش (Turkish Title)
سند متعلق به زمینی است که صاحب آن از ابتدا قبرسی و اهل قبرس شمالی بوده و هم اکنون هم این ملک در قبرس شمال قرار دارد. یعنی هیچ مناقشه و دعوایی بر سر مالکیت این ملک وجود نداشته و ندارد. این نوع سند گرانترین نوع اسناد ملکی در قبرس شمالی است.
سند ملکی قبرس از نوع معاوضه ای(Exchange)
از آنجا که هر دو طرف و دولتها زمینهایی را در طرف مقابل داشتند، پس از مذاکرات صلح، دولتها با ارزشگذاری زمینها اقدام به مبادله زمینها کردند. یعنی تعدادی از زمینهای داخل محدوده قبرس شمالی که متعلق به جنوبیها بود با پرداخت پول به جنوبیها یا از طریق واگذاری زمینهای قبرس شمال که در خاک جنوب قرار داشت به آنها، بصورت قانونی و رسمی معاوضه شد. عمده زمینهای کشور قبرس به همین صورت هست و در صورت استعلام از اداره ثبت دقیقا همسنگ زمینهای با سند ترکیش هستند.
سند ملکی معلق
این املاک دارای وضعیت مشخص نیستند و یا در پروسه معاوضه قرار دارند. تا حد امکان باید از خرید و ساخت و ساز در این املاک احتراز نمود چون امکان فسخ مالکیت در شرایط اتصال و یکپارچگی قسمت های شمالی و جنوبی و تشکیل جمهوری قبرس وجود دارد.
توجه: تمامی املاک پیشنهادی و قابل واگذاری توسط ما با درج رسمی در سند دارای اسناد ترکیش یا معاوضه ای بوده و قابل استعلام از اداره ثبت اسناد قبرس می باشد.
قانون ارث در قبرس
قانون ارث درباره اتباع خارجی به صورت اصل عمل متقابل بوده به این معنی که قوانین همانگونه که برای یک شهروند قبرسی اعمال می گردد برای شهروندان خارجی نیز همانگونه می باشد.
در قانون کشور قبرس شمالی سهم الارث برای فرزندان دختر و پسر بصورت مساوی است. درصورت موجود بودن وصیت نامه رسمی و قانونی دولت قبرس شمالی طبق آن وصیت نامه عمل خواهد کرد. در غیر اینصورت، سهم الارث مطابق با قوانین قبرس شمالی بین وارثان تقسیم می گردد.